EBF felülvizsgálat

Mi az EBF felülvizsgálat?

Az EBF az erősáramú berendezések fülvizsgálatának rövidítése. Az EBF, vagy a köznyelvben elterjed nevén a tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat célja a villamos berendezések által okozott tűzveszély, illetve robbanásveszély kiküszöbölése. Az erősáramú berendezések tűzvédelmi felülvizsgálata jogszabály által előír kötelezettség, melyet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendel el.

Az elektromos eredetű tűzesetek leggyakoribb okozója az elektromos hálózat avulása, és a szakszerűtlen kialakítás. Az EBF megvizsgálja, hogy az elektromos berendezések biztonságosan üzemeltethetők-e, nem jelentenek-e veszélyt közvetlen környezetükre, és az ott tevékenykedő emberekre.

Milyen időközönként szükséges az EBF felülvizsgálat?

A villamos berendezés használatbavételét követően a berendezés üzemeltetője köteles a felülvizsgálatokról gondoskodni.

300 kilogrammnál vagy 300 liternél nagyobb mennyiségű robbanásveszélyes osztályba tartozó anyag gyártására, feldolgozására, tárolására, felhasználására szolgáló helyiség vagy szabadtér esetén legalább 3 évenként.

Egyéb esetben legalább 6 évenként.

AZ EBF felülvizsgálat folyamata

Az elosztók, kábelek, villamosberendezések szemrevételezése, szakszerűtlen elektromos kivitelezések feltárása, pl. patkolt biztosítás.

A villamos hálózat műszeres bemérése, tűzveszélyes hibák feltárása.

Feliratok, jelölések, rajzok, dokumentációk vizsgálatai.

Minősítő okirat készítése, mely a feltárt hiányosságokon kívül megoldási javaslatokat is tartalmaz.

Többet szeretne megtudni az erősáramú berendezések felülvizsgálatáról? Nem tudja milyen jogszabályok vonatkoznak Önre? Éppen aktuális Önnél az EBF felülvizsgálat?

Ne várja meg, míg elektromos tűz keletkezik, vagy hatósági ellenőrzést kap!

Keressen minket bizalommal, bízza szakértőkre cége tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálatát!