Napelemes rendszerek érintésvédelmi mérése

MI A NAPELEMES RENDSZEREK FELÜLVIZSGÁLATA?

A napelemes rendszerek telepítésének virágkorát éljük. A kiépítés során két nagy probléma adódhat, ami a biztonságos üzemeltetést veszélyezteti: az olcsó, gyenge minőségű anyagok használata, és a szakszerűtlen összeállítás. A napelemes (PV) rendszerek érintésvédelmi felülvizsgálatának célja, hogy a biztonságos üzemeltetéshez szükséges hiányosságokat feltárja, és megoldási javaslatokat adjon a hibák elhárítására.

A napelemes rendszerek érintésvédelmi felülvizsgálatát az MSZ HD 60364-7-712:2016 és az MSZ EN 62446:2010 szabvány szabályozza. A napelemes rendszerek mérése speciális műszereket igényel, és csak arra feljogosított szakember végezhet.

Mikor kell a napelemes rendszereket felülvizsgálni?

Használatba vétel megelőzően. Javasolt már a tervezés szakaszában egyeztetni az érintésvédelmet végző szakemberrel. Hálózatra csatlakoztatni csak a megfelelőségét igazoló érintésvédelmi jegyzőkönyv megléte esetén lehet. 

Időszakos  felülvizsgálatot a jogszabály által előírt időközönként, általában 3-6 évente.

Rendkívüli esetekben, ha pl. meglevő hálózat bővítése esetén, vagy ha a napelemes rendszert káreset éri, esetleg baleset történik.

Mire terjed ki a napelemes rendszer felülvizsgálata?

A napelemes rendszer szemrevételezése, ami a napelemek megfelelő elhelyezésére, kábelezésre, csatlakozások kialakítására irányul.

Napelem teljesítményének mérése, hogy a gyártó által adott értékek teljesülnek-e.

Érintésvédelmi vizsgálat, mely az AC (meglévő hálózat felől) és a DC (napelemek felől) oldalak vizsgálatára terjed ki.

Földelés mérése, melynél javasolt, hogy ne csak a napelemes rendszerre, hanem az egész ingatlanra terjedjen ki.

Ön is tervezi napelemes rendszer kiépítését? Többet szeretne megtudni a napelemes hálózatok érintésvédelmi felülvizsgálatáról? Éppen aktuális Önnél a napelemes rendszerének érintésvédelmi mérése?

Ne keresgéljen tovább! Keressen minket bizalommal, bízza szakértőkre napelemes rendszerének felülvizsgálatát!